Dit blog is eerder gepubliceerd via P&O partner op 13-9-2016
Sollicitanten willen altijd een goede eerste indruk maken bij het solliciteren naar hun droombaan. Daarvoor bereiden ze zich voor, maken prachtige brieven, keurige cv’s en voor het gesprek steken ze zichzelf in hun mooiste outfit. Waarom hebben bedrijven er dan zo’n moeite mee een goede eerste indruk te geven?
Hoe komt het toch dat Employer Branding zo laag op de agenda staat bij HR professionals en recruiters zodat ze niet altijd een goede eerste indruk maken? Al diverse malen heb ik negatieve reacties terug gekregen van sollicitanten die enthousiast en goed voorbereid solliciteerden op een vacature en daarna van een koude kermis thuis kwamen. Een paar voorbeelden van hoe een bedrijf een slecht eerste indruk achter laat:
De recruitmentsite werkt niet goed of de vacature link werkt niet of is afwezig;
Het invullen van het sollicitatie formulier is ingewikkeld, werkt traag of er kan geen bijlage meegestuurd worden;
Geen enkele reactie op de sollicitatie (niet eens een bevestiging);
Niet terugbellen, mailen of de moeite nemen om een sollicitant te woord te staan
Geen namen noemen van mensen waar contact mee opgenomen kan worden voor informatie;
Bij het gesprek weinig interesse tonen, niet voorbereid zijn, niet de juiste mensen aan tafel;
Of in plaats van met een persoon te spreken in eens de sollicitant voor een hele commissie neer zetten;
Na meerdere gesprekken via een mailbericht afgewezen of zonder opgaaf van redenen en zonder mogelijkheid daar telefonisch (en dus persoonlijk) over van gedachten te wisselen;
Enz enz….
Waarom maken bedrijven zich er zo gemakkelijk van af? Doen HR managers geen moeite meer om positief uit de verf te komen omdat ze er van uit gaan dat er genoeg mensen bij hen solliciteren? Wijst de praktijk dat dan uit? Als gesprekspartner of recruiter ben je toch het visitekaartje van het bedrijf. Dus ook al neem je na een slechte start de kandidaat aan en heb je daardoor de mogelijkheid de eventuele verkeerde indrukken positief om te buigen… Nog maar niet gesproken over de mogelijkheid dat de kandidaat die je uiteindelijk op het oog hebt, niet meer bij je zou willen werken… Een eerste indruk maak je namelijk maar een keer!
Vaak is een eerste indruk al gelegd via social media. Zowel voor de kandidaten als de bedrijven die vacatures plaatsen. Welke eerste indruk geef je daar? Mijn inziens wordt er nog te vaak gebruik gemaakt van een functieprofiel (saai!?) of standaard vacature teksten. Een positieve eerste indruk spreekt zich rond en verbetert het imago van je bedrijf. HR mensen kunnen hier een cruciale rol in vervullen, alleen lijken ze zich daar niet altijd van bewust. Wat is er aan de hand? Weten ze wel waarom Employer branding zo belangrijk is?
Aan al mijn klanten vraag ik: wat maakt jou uniek? En aan mensen die willen solliciteren vraag ik: wat los jij voor een ander op? Waarom zou ik met jou samenwerken? Bedrijven zouden zich hetzelfde moeten afvragen: waarom willen mensen bij ons werken? Wat maakt ons uniek? Wat zeggen werknemers over het bedrijf tegen anderen, bijvoorbeeld op een verjaardag…. Wat komt er uit personeelstevredenheid onderzoeken of exit gesprekken? Employer branding was nog nooit zo belangrijk om een goede positieve eerste indruk te maken.
In Nederland geldt de norm: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Als imago adviseur wil ik helemaal niet dat iedereen altijd maar boven het maai veld uitsteekt met felle opvallende kleuren in kleding, make-up of brillen. Ik wil wel benadrukken dat iedereen uniek is en dat je die uniekheid door middel van kleding of accessoires kunt onderstrepen. Waarom zou een bedrijf dat ook niet doen?
De gemakkelijkste tip is: kijk waar je oog de aandacht op richt: dat geldt zowel voor mensen als voor bedrijven. Zijn dit positieve punten? Zet die in het zonlicht! De negatieve aspecten benadrukken we niet en laten we voor wat ze zijn…..
Maar denk ook aan je HR team: hoe kun je ze op hun mooist laten zijn? Kun je gebruik maken van de juiste kleuren in de samenstelling van een team (Disc, Insights, en dergelijke maken ook gebruik van verschillende – contrasterende kleuren). Welke mensen passen er bij welk bedrijf? En welke HR mensen passen daar nu bij? Kiezen beslissers niet automatisch voor sollicitanten met dezelfde kleur, uitstraling en looks? Durf ook eens voor contrasterende kleuren te gaan!
Gelukkig springen er voor mij bij sollicitatie trajecten ook diverse positieve punten uit. Mooie voorbeelden zijn de verhalen van mensen die hartelijk ontvangen werden binnen het bedrijf: zowel bij het aanmelden op de parkeerplaats en receptie (naam van de sollicitant staat bij de ingang tussen alle afspraken) als door de HR manager en/of andere gesprekspartners. Want zeg nou eerlijk: als jijzelf naar een afspraak gaat vind je het toch ook prettig als je bij de ingang komt en ze weten je naam en met wie je een afspraak hebt? Ik vind dat altijd een goede eerste indruk van hoe mensen met elkaar omgaan. Dan kun je wel een prachtig glimmend pand hebben en dure auto’s rijden maar dat zegt niets over hoe werknemers elkaar respecteren…
In deze tijd waarin het wellicht lastiger wordt om de juiste kandidaat te vinden is met het maken van een goede eerste indruk nog veel eer te behalen. Ik pleit ervoor dat Employer branding hoog op de agenda komt te staan bij recruiters en HR afdelingen. Want zeg nou zelf: zou jij nogmaals bij je eigen bedrijf solliciteren als ze zo met sollicitanten omgaan? En een eerste indruk maak je tenslotte maar een keer…..