Goed voornemen: eerst denken dan doen?

Mijn laatste blog

Zo aan het einde van het jaar met alle terugblikken op tv en radio denk ik ook terug aan de voornemens en gesprekken hierover in mijn leven….. ik denk vooral terug aan alle “functioneringsgesprekken” die ik heb gehad waarin mensen mij vertelden wat ik anders moest doen.

Bij mijn eerste baan als interim HR adviseur kreeg ik elk jaar mijn leerdoelen te horen. Of verbeterpunten zoals die zo mooi werden genoemd. Mijn leidinggevende nam daar een uur de tijd voor, een kop koffie en zijn aantekeningen. Het enige dat ik nog weet is dat ik mij niet alles persoonlijk aan moest trekken en minder snel op de “kast” moest gaan zitten…. Gelukkig heb ik er nu mijn werk van gemaakt bij anderen in de kast te zitten…. Als 23 jarige voor het eerst in een vaste baan zitten was geen pretje. Wat mij er door heen heeft geholpen waren de collega’s en het vooruitzicht dat er meer voor mij in zou zitten. Onbezonnen? Nee eerder impulsief was het opzeggen van die baan zonder dat ik zicht had op een andere functie.

Uiteindelijk kwam ik bij een grote bouworganisatie terecht waar ze 360 graden feedback, communicatie spelen, intervisie, bila’s en allerlei andere programma’s op mij los hebben gelaten. Dat heeft mij zeker mijzelf beter leren kennen maar wat heeft het opgeleverd? Nog steeds heb ik mijn blik naar voren gericht en kijk ik liever naar de persoonlijk eigenschappen die positief zijn dan elke keer wat te willen verbeteren.

Mindfulness en yoga dan om in het moment te leven? Nog steeds reageer ik intuïtief en kijk ik niet terug naar wat ik allemaal gedaan hebben om hier te komen. Wat is er mis met eerst doen en dan denken? Lang geleden op mijn middelbare school ben ik vaak genoeg betrapt op mijn flapuit berichten: hoe vaak werd er niet tegen mij gezegd: eerst nadenken en dan doen??

Tegenwoordig houdt dit mij ook tegen in mijn doen en laten. Nee heb je….Bij sollicitanten merk ik dat dit ook een drempel is. Jammer om je doelen te bereiken. Want dan zit je daar op je zolderkamertje of aan de eet tafel te zwoegen op die ene brief en dan komt er een bericht langs van een interessant bedrijf waar je jezelf niet goed genoeg voor acht? Droom groot en voer gericht uit!

Maak een doel en subdoelen.. Eerst denken en dan pas doen? Ik ga er voor in 2017! Mijn eerste goede voornemen is om samen met een collega ondernemer in een “hei-sessie” alle ideeën in een brainstorm op te schrijven, te beoordelen en dan te plannen. Samen komen we vast een heel eind!

Heb jij ideeën of goede voornemens voor 2017? Denk jij aan je droombaan en heb je daarvoor een plan? Ik hoor het graag van je en droom dan graag met je mee!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>