Imago en stijl….

Hoe lang heb ik daar wel niet over gedaan om dat mezelf eigen te maken? Ik had er zelfs een opleiding voor nodig om er achter te komen dat ik van een klassiek/zakelijke uitstraling hou. Voordat ik zelf kleedgeld kreeg probeerde mijn moeder mijn zus en mij vooral in kleurige kleding naar school te sturen. Ze zocht stad en land af om rode schoentjes voor mij te vinden, hoewel ik liever op zwarte lakschoenen zou lopen…. Ook mijn blauwe zomerjurk die zo mooi uitstond als ik rond draaide wilde ik zelfs graag in de winter aan. Ze werd er gek van! Schijnbaar had ik toen al wel een eigen stijl, die tijdens mijn pubertijd zich meer ontwikkelde naar kak-sportief.

kast foto

Ik kan me nog herinneren dat het kleedgeld op mijn veertiende veel leek maar dat ik daar amper een nieuwe spijkerbroek en trui voor kon kopen. Ik moest toch echt wachten op de uitverkoop en daar goede stukken leren kopen (lees ook mijn blog hierover). Mijn moeder heeft mij gelukkig alle trucjes daarover geleerd en nog steeds kan ik het beste met haar in de uitverkoop gaan winkelen want zij weet altijd precies de juiste kledingstukken voor mij uit de rekken te halen. Tegenwoordig ga ik met een lijstje shoppen dus hele spontane aankopen komen niet meer voor.

Toch blijft het een sport om goedkoper kleding aan te schaffen dan dat het in eerste instantie was. Waarom zou je twee maanden eerder wat kopen dan even te wachten en dan te zorgen dat je precies het juiste vindt? De enige reden waarom ik het volledige bedrag zou betalen is als ik het idee heb dat het om een uniek stuk gaat wat snel verkocht wordt of als ik het per direct nodig heb. Wat de winkeliers de das om doet is als mensen het in de winkels gaan passen en dan online goedkoper aanschaffen. Heel jammer vind ik het ook dat in de dorpen de kleine zelfstandige winkels verdwijnen maar het is wel logisch als je bij hen er meer voor betaald.

Maar de kleding die ik dan afgelopen jaren gekocht heb is wel wat aangepast. Uiteraard was het wisselend voor de verschillende situaties maar ik was nooit uitgesproken hip, creatief of vooroplopend qua mode. Ik hou van mooie basis stukken die ik dan per seizoen weer aanvul met de dan betreffende mode. Zo heb ik wel tien jaar een zwart lang vest van het eigen merk van Open 32 gehad wat ik overal bij aan kon. (Helaas is zwart niet de kleur die mij het mooist staat dus die heb ik gelijk weg gedaan). Het combineren van kledingstukken zit wel in mijn bloed want regelmatig dachten mensen dat ik een hele grote collectie kleding had. Zelfs in mijn studententijd, toen ik echt liever uit eten ging met vrienden dan veel geld uit te geven aan kleding, wist ik door goed te combineren leuke outfits te creëren eventueel aangevuld met stukken die ik uit mijn moeders kledingkast leende (waarvoor dank!)…

Tijdens mijn zwangerschappen en vooral in de periode ertussen ben ik heel erg zoekende geweest naar welke stijl ik kon dragen en waar ik me privé en zakelijk goed bij voelde. Achteraf zie ik foto’s waarop ik helemaal het verkeerde droeg qua stijl, vorm en kleur. Echt een periode waarbij mijn lijf in dienst was van anderen en ik dus zelf ook echt de weg kwijt was. Gelukkig heb ik vrij snel na de laatste bevalling weer moeite genomen om mezelf op te doffen, leuke kleding te kopen en mijn kapsel te optimaliseren. Ik vond mezelf weer de moeite waard om als partner, vriendin, collega en moeder door het leven te gaan! Maar eigenlijk helemaal niet voor anderen, vooral voor mezelf. Ik wil zelf in de spiegel kunnen kijken en mezelf de moeite waard vinden. Ik denk dat ik zelf nog het meest kritisch ben en toen ik genoeg was afgevallen begon ik weer anders naar mijn spiegelbeeld te kijken. Ik kon weer leukere, opvallende kleren gaan kopen hoewel dat met mijn figuur op broek gebied nog steeds een ramp is….

Op zakelijk gebied was ik ook niet diegene die uitgesproken, vooruitstrevend of uitdagend gekleed was. Wel heb ik altijd nagedacht over naar welke gelegenheid ik ging en welke kleding daar bij paste. Ook weet ik me te onthouden welke mensen daar komen en of iemand me al eerder in bepaalde combinaties heeft gezien. Dat zal wel een tic zijn maar levert hetzelfde commentaar op als die vaker hoorde: jij hebt vast een gigantische kledingkast met al die verschillende kledingstukken? Nee dus… mijn geheim …:

– Goed combineren door mijn garderobe in capsules op te bouwen
– Weten welke kleuren mij staan en die met elkaar kunnen dragen
– Met behulp van de juiste accessoires steeds een andere look creëren
– Inspiratie halen uit diverse tijdschriften en andere mensen

Dus qua stijl en imago ben ik afgelopen jaren vast blijven houden aan klassieke basis stukken aangevuld met mode gevoelige onderdelen zoals shirts met een print. Hierdoor kan ik goed slagen in bepaalde winkels en trap ik bij de uitverkoop niet meer in aanbiedingen waar ik niets mee kan. Ik voel me er goed bij en heb genoeg in mijn kast om te combineren! Daarnaast heb ik door de kleuren analyse geleerd in welke kleuren ik het mooist ben en kan ik deze inzetten bij situaties die daar om vragen. Ik voel me door deze uitstraling zelfverzekerder en straal dit uit naar anderen. Imago bepaalt toch hoe anderen je zien en ook hoe ze op je reageren. Ik voel me er goed bij!

Wil jij weten wat jouw stijl is, welke kleuren jou het beste staan of hoe je je garderobe in capsules op kunt bouwen om miskopen te vermijden? Maak een afspraak dan leer ik het jou ook voor de rest van je leven!

Hanneke Bongaarts is eigenaar van Beau HR en Imago advies en haar passie is het mooier maken van mensen zodat ze een goede eerste indruk geven bij welke gelegenheid dan ook! www.beau-advies.nl

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>