Solliciteren kun je (ver)leren?

Een paar weken geleden werd ik door iemand uit mijn netwerk gewezen op een part-time vacature bij een bureau wat HR adviseurs “leverden” voor bedrijven. Voor 8 tot 16 uur in de regio dus dat zou overeen komen met mijn wensen om naast mijn bedrijf wat meer aan HR werk te gaan doen. Bij voorkeur wilde ik natuurlijk interim maar dit was een vaste aanstelling. Oei oei daar zat al een behoorlijke aarzeling… Maar goed ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn cv gemaild met de vraag of ik een keer kennis kon komen maken. Ze hadden een hele leuke website met veel aantrekkelijke filmpjes dus de mensen leken mij wel wat!

En verrek ik werd zowaar ook nog uitgenodigd voor een eerste gesprek: spannend! Ik dacht natuurlijk gelijk: WAT TREK IK AAN?!? Hoe wil ik overkomen: zakelijk, collegiaal, professioneel, etc etc.

Uiteraard website goed bekeken, netwerk van de mensen op Linkedin (twee dezelfde connecties!) en mijn cv nog maar eens een keer uitgeprint (help wel mijn cartridge bijna leeg!). In een mooie map, mijn bijpassende handtas afgestoft en in de auto gestapt. Uiteraard keurig op tijd bij de locatie maar toch wel enigszins gespannen: hoe zou het gesprek verlopen? Het voelde nog weer anders dan mijn acquisitie gesprekken en ik was ook benieuwd of het wat voor me zou zijn.

Eerste indruk: positief van mijn kant werd ik door een aardige dame verwelkomt in een prachtig pand. Na tien minuten werd ik keurig opgehaald door mijn gesprekspartners. En daar zat ik dan:

 • Met mijn voorbereiding
 • In mijn keurige sollicitatiewaardige kleding
 • Voorbereid en wel

En wat denk je: Kwam ik toch niet uit mijn STAR (Situatie Taak Actie Resultaat) methodiek vragen? Ik hoorde ze gewoon al die type vragen stellen: Dus wat was de situatie waarin je het project uitvoerde, welke taken en rollen had je daarin, welke acties heb je genomen en wat was het resultaat!?….. Dat zou ik toch wel moeten weten? Oef dat ging niet heel gemakkelijk … Bleek ook nog de betreffende functie 150 km verderop te zijn, wat op zich geen probleem is, maar ik in het kader van duurzaamheid iedere organisatie zou afraden…. Na een uur bleken ze wel genoeg input te hebben en werd ik keurig naar de uitgang begeleidt. Ik voelde de spanning van mij afglijden toen ik weer in de auto zat.

Goed, daar zat ik dan gesolliciteerd en wel. Ze zouden twee dagen later terugbellen. Drie dagen en een weekeind later vroeg iemand er weer naar of ik al wat gehoord had. Toen ik daar aan werd herinnerd heb ik zelf maar even de telefoon gepakt en ze stonden net op het punt mij te bellen…

Ik was het uiteraard niet geworden. Ze zullen wel de twijfels gevoeld hebben aan mijn kant maar ze vonden ook niet dat ik mijn resultaat van de projecten goed kon verwoorden. Oeps, dat is nou net waar ik altijd bij mijn klanten op hamer: geef duidelijke resultaten! Het mocht bij mij niet zo zijn.

Ik kan je zeggen dat het niet zo fijn voelde om afgewezen te worden… Ik ben er toch een paar uur kribbig van geweest dat iemand niet met mij wilde samenwerken! Wat maken ze me nou?

Maar wat heb ik er nou van geleerd? 

In ieder geval dat ik voorlopig niet op een vaste positie ga reageren. Ik word er helemaal zenuwachtig van om weer ergens in dienst te moeten treden…

Voorbereiding, voorbereiding en dan loslaten is essentieel! In ieder geval voor mij om me zekerder te voelen. Ik heb verzuimd van tevoren te bellen anders had ik al veel meer informatie gehad en had ik hen en mijzelf wellicht het gesprek en de tijd bespaard.

En ik vind dat ik er weer heel veel positieve dingen uit geleerd heb! Zo kan ik weer mijn ervaringen delen via dit blog en weer anderen helpen die elke dag hetzelfde meemaken…

Dus ja solliciteren kun je net zoals ik verleren: maar he we zijn nooit te oud om te leren toch?! En elke ervaring geeft mij weer veel input en reflectie op mijn eigen competenties. Dus ik ben weer een ervaring rijker!

Dus nogmaals mijn tips:

 • Reageer alleen op een vacature waar van je min of meer “opgewonden” raakt! De rest is eigenlijk tijdverspilling of alleen voor je UWV status
 • Laat dan alles vallen en bereid je goed voor, ook via je Linkedin onderzoek
 • Zorg dat je sollicitatie past bij het bedrijf en de vacature
 • Zorg er voor dat je aan tafel komt, maakt niet uit hoe! (goed voor je netwerk en je ervaring)
 • Ga met een open mind naar het gesprek
 • Zorg ervoor dat je antwoorden overeenkomen met de vragen die ze stellen
 • En stel zelf ook veel vragen om te kijken of het bij je past
 • Is het geen match? Kop op en weer door gaan naar de volgende mogelijkheid!

En ik? Ik blijf gewoon weer “solliciteren” naar de volgende interim opdracht, training of coachingstraject. Ik laat me wel even ontmoedigen maar er zal nooit meer werk zijn wat mij onderuit haalt!

Ben jij het verleerd?

Ben jij na jaren werken ook verleerd om te solliciteren of heb je er geen puf meer in? Laat mij je weer enthousiasmeren en stimuleren! Als ervaren HR professional weet ik welke vragen recruiters stellen en hoe je aan de andere kant van de tafel overkomt. Ik gebruik mijn kennis, netwerk en ervaring om er voor te zorgen dat jij met de beste voorbereiding op pad gaat. Linkedin profielen, cv’s en sollicitatie gesprekken kun je allemaal laten passen op jouw uitstraling en die van de vacature. Dus ga je eens met mij het gesprek aan? Bel me op 06-16235706 of mail me op info@beau-advies.nl

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>