Vrouwen ondernemen, dus ik ook!

En dan is er opeens dat moment. Dat omslagpunt waarop je besluit dat je het niet meer wilt doen. Bij Hanneke Bongaarts gebeurde het toen ze bijna 40 was. Ze had jarenlang gewerkt als HR-manager en -adviseur bij grote internationale bedrijven. Maar de reorganisaties eisten ook bij haar een tol: ze was het zat om steeds opnieuw in die negatieve sfeer terecht te komen van politiek bedrijven en mensen ontslaan. Ze besloot haar kennis en ervaring te gebruiken om mensen juist te laten zien hoe mooi ze zijn.

“Met Beau Advies geef ik Imago en HR advies. Ik begeleid particuliere sollicitanten bij hun sollicitaties. Zorg ervoor dat ze zowel on- als offline een goede eerste indruk maken. Ik weet waar recruiters opletten en ik spreek de taal van de business. Dat combineer ik met mijn kennis van imago. En het werkt echt: ik ben er heel trots op dat ik sollicitanten gericht heb kunnen helpen aan een andere baan en dat ik vrouwelijke cliënten meer zelfvertrouwen heb kunnen geven.”

Particuliere én zakelijke markt

“Maar ik beperk me niet alleen tot particulieren; bij bedrijven geef ik workshops aan het personeel over hun uitstraling en imago. Mensen die weten hoe ze zichzelf prettig stevig neerzetten en daarmee hun persoonlijke kwaliteiten zichtbaar maken, boeken meer resultaat. Dat is goed voor de werkgever, maar ook voor de medewerker die hierdoor meer vertrouwen en werkplezier krijgt. De afgelopen tijd verschuift de focus binnen mijn onderneming richting zakelijke markt omdat ik meer interimklussen heb aangenomen.”

Uitdagend

“Het ondernemerschap is uitdagend en heeft me gestimuleerd om onbekende kwaliteiten en talenten in mijzelf te ontdekken. Ik kan me niet langer meer ‘verschuilen’ achter procedures, collega’s of werkzaamheden. Als ondernemer moet je overal zelf achteraan en mocht er iets niet goed gaan, dan krijg je dat gewoon voor je kiezen. En dat zorgt voor mee- en tegenvallers. Ik zag er tegenop mijn eigen administratie bij te houden en mijn belastingaangifte te doen, maar dat valt 100% mee.”

“Acquireren is daarentegen lastiger dan ik had verwacht: opdrachten komen niet meer als vanzelf op mijn bureau terecht. Ik had gedacht voldoende opdrachten binnen te halen vanuit mijn bestaande netwerk, maar daar heb ik me in vergist. De tijd die er overheen gaat tussen het akkoord op een offerte, het afronden van een opdracht en de uiteindelijke betaling was iets waar ik geen rekening mee had gehouden.”

Financiële buffer

“Het is daardoor weleens voorgekomen dat ik twee maanden na de daadwerkelijke opdracht pas uitbetaald kreeg. En ik verdien minder dan voorheen, zonder de garantie dat het volgende maand weer net zoveel is. Dat valt soms nog zwaar. Gelukkig had ik de beschikking over een financieel steuntje in de rug van mijn laatste werkgever plus een outplacement traject met deskundige loopbaan begeleiding. Ik ben geen kostwinner en we kunnen die lancunes thuis prima met een buffer opvangen.”

Samenwerkingen opzoeken

“Ondernemen als eenpitter is een erg eenzaam bestaan. Vooral in het begin miste ik heel erg de dagelijkse “koffiepraat” en het contact met collega’s. Ik doe nog steeds vrij veel alleen, maar ik ben ook bewust op zoek gegaan naar andere zelfstandige ondernemers. Niet alleen om van te leren en mee te sparren, maar ook om mee samen te werken. Deze andere insteek van werken en de netwerkcontacten die ik zo heb opgedaan zorgen voor meer balans en dat eenzame gevoel dat ik als startende ondernemer had, is verdwenen.”

Flexibiliteit en eigen weg

“De minder leuke kanten van het ondernemerschap vallen echter in het niet bij de totale flexibiliteit van het zelf ondernemen! De vrijheid om mijn eigen tijd in te delen en beslissingen te nemen zijn echt onbetaalbaar! Ik kan een nieuw pakket aan diensten ontwikkelen zonder daarvoor draagvlak te moeten creëren, zoeken naar een manier om online mijn marketing te verbeteren en een sales funnel inrichten naar mijn eigen inzicht. Dat naast het feit dat ik meer tijd kan besteden aan mijn kinderen, man en mijzelf maakt dat ik een heerlijk leven heb. Ik geniet daar elke dag met volle teugen van!”

Gepubliceerd op 6 juni 2018 op de site Vrouwen ondernemen.

Zie voor het hele artikel:

http://vrouwen-ondernemen.nl/in-gesprek-met-hanneke-bongaarts-van-beau-advies/

Lees mijn laatste tip via de site en wil je dat meer mensen van mijn business afweten? Deel en like dit artikel! Dankjewel!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>