Waarom je email adres belangrijk is voor een eerste indruk

In mijn tijd als HR manager had ik vaak de verantwoordelijkheid om een vacature invulling te coördineren. Zo gezegd zo gedaan: vacature profiel opgesteld met de desbetreffende leidinggevende, profiel uitgezet in de wijde werving- en selectie wereld en dan afwachten maar. Een net aangeschaft recruitment systeem regelde voor ons de eerste schifting en maakte mijn werk administratief een stuk gemakkelijker. En toen kwamen de  reacties: hoe begint dan meestal de eerste selectie? Wij maakten altijd drie stapels op basis van de cv’s : niet door, twijfel, en door….  Wat zijn de criteria? Onderzoek heeft uitgewezen dat recruiters over het algemeen maar 6 seconden naar een cv kijken, waarvan 3 seconden naar een foto. Hoe belangrijk is die? Ziet iemand eruit alsof hij het naar zijn zin heeft en graag bij ons wil werken? Ja?! Wat is de achtergrond, leeftijd,  man of vrouw? Positief? Op de stapel door…..! Fijn, zo gingen we een hele stapel cv’s langs.

Maar wat schetste mijn verbazing? Bepaalde e-mail adressen! Wat te denken van karel@thedevil666.com  Wie gebruikt zoiets voor een zakelijke email of om te solliciteren?!? Vind je het gek dat we hem niet uit hebben genodigd?Brrrr…. En dan is het wel heel jammer dat hij wellicht wel de juiste kandidaat zou zijn! Een HR-collega vertelde laatst een verhaal over een dame die het email adres chantel@bigblacklover.nl gebruikte.  Wie  denk je dat er binnen kwam nadat zij uit nieuwsgierigheid toch die persoon uitnodigde voor een beveiligers functie…… Een blanke, tengere jongedame….. het e-mailadres had een heel ander verwachtingspatroon geschapen!!!!!

Een eerste indruk maak  je dus niet  alleen door een foto bij je profiel. Hoewel die heel belangrijk is; gebruik bijvoorbeeld  geen vakantiekiekje, sta er niet op  met je prachtige kind of huisdier.  Maar zorg ervoor dat je gehele curriculum vitea een professioneel kloppend beeld van jezelf geeft : jouw eerste mogelijkheid een positief beeld van jezelf te schetsen!

Maar er is meer…… Denk ook aan je voicemail als recruiters je bellen om een afspraak te maken. Maak hem persoonlijk, netjes en bel gelijk terug. Stel ook altijd een voicemail in, heel vervelend wanneer er geen boodschap ingesproken kan worden …..En wat te denken van je whatsapp foto en de zin eronder als recruiters je een bericht via dat medium willen sturen? Het is en blijft je eerste indruk!

In mijn workshops adviseer ik mensen naar hun gehele profiel te kijken. Hoe kom je daarin over? Google jezelf eens om te kijken hoe je in social media naar voren komt: heb je wel eens een gastenboek getekend met je gehele naam, misschien op een site die door je nieuwe werkgever als niet prettig ervaren kan worden?  Laat hem eraf halen, of nog beter, gebruik de volgende keer een pseudoniem.

Ben je lid van een vrijwilligers organisatie of heb je bestuurservaring? Laat dit terug komen op je Linkedin profiel, eventueel met een aanbeveling van iemand van die organisatie. Zo laat je je maatschappelijke betrokkenheid blijken en dat is wat toekomstige werkgevers interessant vinden.

Waar ik tijdens de sollicitatie procedure ook altijd naar keek waren de hobby’s op een cv. Werk ervaring heeft iedereen, de meesten hebben ook de juiste opleidingen gevolgd maar wat maakt iemand persoonlijk: wat is zijn passie en hebben we daar wat aan? Doe je aan voetbal dan vraag ik altijd in een gesprek op welke positie je staat:  maar je doet aan een team sport dus dat is meestal  positief als je straks moet gaan samenwerken. Lees je graag: welk boek ligt er op je nachtkastje en waarom?

 

 

email man uit pc

 

Het meest interessant zijn de onbekende hobby’s: daar wil ik echt alles van weten als we je zouden uitnodigen! Zet die dus zeker op je cv. Leuke gespreksonderwerpen; de meeste cv’s zijn niet echt inspirerend om te lezen. Maak ze dus zeker persoonlijk maar zorg voor een zakelijk e-mail adres: laat de verwachtingen ook over komen zoals ze zijn en niet zoals we denken dat ze zijn….!

Wil jij ook eens weten hoe je over komt in social media? Hanneke Bongaarts heeft ruim twintig jaar ervaring als HR manager binnen internationale bedrijven en snapt als geen ander waar recruiters van bedrijven naar kijken bij sollicitanten. Ze heeft haar passie voor mode en styling ingezet om als imago deskundige anderen een spiegel voor te houden.  Wil je Hanneke ontmoeten? Kijk op www.adviesbijsolliciteren.nl voor meer informatie
of bel haar op 06-16235706.

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>