Wat heb ik aan jou?

Wat heb ik nou eigenlijk aan je?

Het is een veel gestelde vraag aan mij, net zoals aan veel andere zelfstandig ondernemers. Eigenlijk ben ik een slecht voorbeeld want ik heb zelf ook moeite om het concreet te maken. Maar waar ik bij werkzoekenden ze gesprekken laat oefenen met de “STAR” (Situatie Taak Actie Resultaat) methodiek, kan ik dat ook toepassen op mijn eigen pitch. Een voorbeeld van een recentelijk coach traject met een werkzoekende:

Situatie

Jochem is werkzaam als calculator binnen een middelgrote organisatie en is gevraagd door zijn buurman om op een functie bij een ander bedrijf te solliciteren. Na 20 jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt voelt hij zich vereerd en weet hij dat dit de kans is om verder te komen maar heeft hij nog geen benul hoe hij dat aan kan pakken. Serieus zoals hij is in de voorbereiding huurt hij mij in om samen te oefenen en advies te krijgen hoe hij dat professioneel aan kan pakken en dit proces kan optimaliseren zodat hij de baan krijgt.

Taak

Mijn taak bestaat er uit Jochem zo goed mogelijk voor te bereiden op de sollicitatie procedure en tegelijkertijd zijn zelfvertrouwen een boost te geven waardoor hij hopelijk wordt aangenomen.

Actie

Samen hebben we als eerste gekeken naar zijn kwaliteiten en of deze daadwerkelijk overeen kwamen met de gevraagde functie eigens in de nieuwe positie. Hij scoort hoog op zeven van de acht eisen en is hier zelf ook enigszins verbaasd over. Mijn eerste punt is gemaakt! In een eerste gesprek bereiden we de sollicitatiebrief voor die hij aansluitend gaat sturen. Nadat hij uitgenodigd is voor het daadwerkelijke sollicitatiegesprek hebben we een tweede coaching sessie om dit voor te bereiden. Hij krijgt van mij huiswerk om bij vier competenties werkervaringen te zetten die aangeven dat hij die daadwerkelijk heeft (volgens de STAR methodiek). Door te reflecteren naar eerdere ervaringen zal een toekomstig leidinggevende ook de conclusie trekken dat hij op deze volgende functie ook zo zal reageren. Een mooie manier dus om een en ander bij de sollicitant te toetsen! Via de buurman heeft hij al gehoord dat die bij zijn aanname een “stel dat…” vraag kreeg dus die bereiden we ook voor. Eigenlijk de allerbeste vragen die je kunt krijgen want je kunt de meest sociaal wenselijke antwoorden geven: er wordt gevraagd naar je gedrag in de toekomst dus dan zou het toch dom zijn als je aangeeft wat je fout doet? Mijn klant gaat dus volledig voorbereid antwoorden op welke ideale werkwijze hij dat aan gaat pakken. Je begrijpt wellicht dat ik nog nooit een stel vraag bij een interview heb gesteld? Voegt namelijk niets toe…

Tijdens het gesprek reflecteer ik hem op het stopwoordje “weet je wel” en dat hij veel vanuit “jij” antwoord geeft op de vragen. Dat is op zich niet zo’n probleem als het over je team of over anderen zou gaan. Tijdens het sollicitatie gesprek wil ik graag dat hij vanuit de “ik” vorm praat zodat anderen ook precies weten wat hij heeft toegevoegd en wat hij als taak had. Dat legt meer aandacht op de mens achter het werk.

De dag voor het gesprek hebben we nogmaals contact en krijg ik via skype te zien wat hij gaat dragen bij het sollicitatiegesprek. Check! Ik spreek hem nog even bemoedigend toe op zijn positieve kwaliteiten en hij is er klaar voor!

Resultaat?

Gelijk na het sollicitatiegesprek belt mijn klant met de melding dat hij een ontzettend fijn gesprek heeft gehad, alles wat we voorbereid hebben heeft besproken en door de gevoelde steun van mij ook voldoende zelfvertrouwen had. Hij is daar heel erg mee geholpen! En uiteraard voel ik me ook vereerd dat ik dat voor hem heb kunnen betekenen. Gelukkig belt hij een week later om door te geven dat hij door zijn voorbereiding door is naar een tweede gesprek en kunnen we de procedure afsluiten. Door zijn persoonlijkheid een boost te geven werd hij serieus genomen en gewaardeerd op zijn kwaliteiten. Er ligt een mooie toekomst voor hem in het verschiet!

En dat is dus waar ik goed in ben: vaak net dat laatste zetje aan een werkzoekende geven om zichzelf aan de wereld te laten zien hoe mooi ze zijn, welke kwaliteiten ze hebben en waar ze zichzelf voor kunnen inzetten.

Heel veel werk zoekenden richten zich op hun inhoudelijke verhaal. Dat is goed; daar schort het meestal ook niet aan. Ervaring en kennis heb ik ook, maar het is een heel ander verhaal als anderen dat nog moeten “toetsen”. Ze willen ervaringen, recensies en weten waar ze aan toe zijn. Dat doe je alleen maar door ze te vertellen over dat soort zaken. Vandaar dat ik dat nu ook doe.

Tja een oplossing voor echt werk vinden of krijgen heb ik eigenlijk niet. Maar wil je beter voorbereid zijn op een sollicitatie-, netwerk- of acquisitie gesprek dan heb je aan mij een goede sparring partner. Dus:

  • Wil je eens van iemand anders dan je eigen netwerk horen hoe goed je bent?
  • Wil je nu echt met je kwaliteiten naar buiten komen?
  • Wil je sparren met een andere ondernemer die ook zoekt naar antwoorden op dezelfde vragen?
  • Wil je ideeën om je eigen profilering te verbeteren?
  • Wil je de figuurlijke schop onder je kont om nu eens echt naar buiten te treden: out in the open?
  • En wil je tips over hoe je je kunt kleden naar wat je waard bent?

Zoek mij op op social media, twitter, bel, app, stuur een fax (onee die is kapot) of kom langs!

Oja, een standaard pakket aan diensten heb ik niet. Al mijn advies is op maat gemaakt omdat iedereen anders is. De een heeft meer aan imago coaching online, alleen een kleur- of stijl advies en een ander alleen aan gespreksvaardigheden. Gelukkig kun je met mij alle kanten op! Intuïtief en ondersteund door mijn open vragen kom ik snel tot de kern en wil ik graag snel resultaat behalen op basis van jou verwachtingen.

En nu ga ik er een einde aan breien en mezelf niet verder verdedigen maar ben blij dat je tot het einde hebt doorgelezen:  Uiteindelijk kan ik ook gewoon zeggen: je moet mij hebben voor sollicitatie coaching want dat is mijn vak, passie en interesse en ik ben daar super goed in!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>