Wat is de rode draad in jouw werkzame leven?

Chronologisch mijn cv opstellen? En dan ook in mijn brief iets over mijn verleden? Ja antwoord ik geduldig aan de sollicitant die tegenover mij zit. Waarom wil hij weten? Tja waarom….

Recruiters of toekomstige werkgevers houden van logische overzichten. De wir war van keuzes die iemand in zijn leven heeft gemaakt zorgen vaak alleen maar voor verwarring. De enige vraag die zij graag beantwoord zien is: hoe ben je op dit punt gekomen en waarom zouden de keuzes en werkervaringen die je in het verleden hebt opgedaan jou de meest geschikte kandidaat maken voor de vacature? Alles wat je in het verleden ervaart, meemaakt of een passie voor hebt zou allemaal moeten leiden naar die ene vacature. Als alles samenkomt met alle persoonlijke kwaliteiten die je in je hebt dan is dat toch de beste match? Dus mijn vraag is altijd: wat is de rode draad in jouw werkzame leven?

De rode draad in mijn leven is dat ik anderen in de spotlights heb gezet of een spiegel voorgehouden zodat hun persoonlijke kwaliteiten naar boven kwamen en anderen dat zagen zodat ze op de juiste (werk)plek terecht kwamen. In mijn studententijd deed ik dit al door anderen te coachen het beste uit onze studievereniging naar buiten te presenteren. Als bijbaantje stond ik op beurzen cv’s te scannen en anderen studenten te adviseren over het zoeken naar werk. Later werd ik veel in coaching trajecten voor medewerkers gevraagd om de beste versie uit henzelf te halen. Ook managers heb ik vaak een spiegel voorgehouden hoe zij met hun personeel of tijdens sollicitatiegesprekken communiceerden en hoe zij dit konden verbeteren. Het mooiste voorbeeld is nog wel van de HR directeur waar ik mee samenwerkte die op de introductiedagen alleen maar de microfoon hoefde te pakken om wat te zeggen omdat ik op de achtergrond alles verder al geregeld had. En uiteraard heb ik jarenlang als HR manager  voor honderden medewerkers de beste arbeidsvoorwaarden, flexplekken, werkplekken en voorzieningen geregeld.

Sinds kort blijkt dat ik er zelf ook helemaal niet vies van ben om dat podium te pakken. Wellicht een erfenis van mijn jarenlange ballet ervaring? Het vloggen op Facebook en voor een groep staan blijken me weer een ander soort energie te geven dan achter de schermen te werken. Dat komt in mijn huidige werkomgeving heel handig uit.

 

Terug naar wat jij daar aan hebt: een sollicitatie is altijd een twee gesprek. Zo voelt het misschien niet als je afhankelijk bent van de ander zijn grillen om jou die baan te geven. Maar jij hebt als sollicitant toch nog altijd de keuze om nee te zeggen als een positie je niet bevalt?

Interviews of sollicitatie gesprekken worden vaak op basis van de STAR methodiek uitgevoerd. STAR staat voor:

  • Situatie
  • Taak
  • Actie
  • Resultaat
  • En je kunt altijd een Terugblik doen

Dan krijg je START ….

De keuzes en handelingen die je in het verleden hebt gedaan geven je toekomstige werkgever de beste indicatie van hoe je op een volgende werkplek je gaat gedragen. Een mens verandert niet zo veel in zijn leven, tenzij hij of zij dat echt graag wil. De basis van je gedrag is eigenlijk altijd al vastgelegd. Van daaruit handel je.  In een gesprek kun je dus ook het beste voorbeelden uit het verleden geven die dit gedrag illustreren. Bijvoorbeeld:

Situatie: Er was een project met een omzet van 300.000,- met de opdracht de veiligheidsregels strikt in acht te nemen.

Taak: Ik was projectleider en moest vijf mensen aansturen die uit het buitenland kwamen.

Situatie: Die vijf mensen spraken nauwelijks Nederlands, een beetje Duits en Engels maar konden de veiligheidsinstructies op de werkvloer niet goed begrijpen. Ik heb toen een tolk ingehuurd om de regels in hun eigen moedertaal te vertalen en dit met ze door te nemen.

Resultaat: De veiligheid op het project kwam dit ten goede, het voorbeeld is landelijk ingevoerd en op de veiligheidsdag besproken. Het project is naar ieders tevredenheid afgerond.

Terugblik: Als ik terugkijk op mijn acties had ik nog eerder willen reageren. Desnoods al voordat die mensen op de werkplek zouden beginnen. Nu ik de reeds vertaalde instructies heb kan ik dat inzetten.

En zie daar een mooi voorbeeld van spreken in concrete acties!  Maar dan ben je al uitgenodigd. Wil je dit eerder toepassen dan kun je bij je eerste contact al in een brief of je cv chronologisch je leven concreet beschrijven. Werkgevers zeggen niet voor niets dat ze doelstellingen SMART willen maken. De  START methodiek speelt hier prima op in!

Nog niet overtuigd of wil je je cv, brief of begeleidend schrijven door mij laten beoordelen? Wil je ook wel eens sollicitatie gesprekken gaan oefenen op deze manier? Er is nog plek op de vier avond trainingen die starten op dinsdag 26 augustus vanaf 18.30 uur in Utrecht. Zie voor meer informatie en de inhoud op:http://www.adviesbijsolliciteren.nl/workshops/ of bel mij gerust op 06-16235706

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>