Zet jezelf in de schijnwerpers!

Laatst las ik ergens een mooie zin die mij bij is gebleven: je moet wel zichtbaar zijn om gevonden te worden….. en wat zit daar nou voor een duidelijke waarheid in?! Zichtbaarheid……hoe zet ik mijzelf in de schijnwerpers en waarom wordt mij vaak gevraagd.
Tja, als je werkloos bent en je wilt graag dat anderen jouw een fantastische nieuwe werkplek bieden lijkt het me wel handig als je vindbaar bent. En als je nieuwe opdrachten zoekt als zelfstandig ondernemer? Hoe verbazingwekkend is het dan dat de meeste mensen in mijn praktijk:
A helemaal niet weten hoe ze beter vindbaar worden
B niet weten wat ze uniek maakt waardoor ze beter vindbaar worden
En C ook helemaal niet door hebben dat ze door het vergroten van hun zichtbaarheid beter vindbaar worden.

Want de trend in Nederland is schijnbaar nog steeds: doe maar normaal….etc. etc… val vooral niet op en steek je hoofd niet boven het maaiveld want stel je voor dat iemand anders daar wat van vindt… En veel mensen zeggen ook tegen mij: het past niet bij mij om in een keer over mijn kwaliteiten te gaan “schreeuwen”, ik wil niet in een keer er uit knallen door veel kleuren te dragen, laat mij maar lekker mijn ding doen…

Ja dat snap ik heel goed: ik zal je ook nooit tot iets dwingen maar ik vind het wel belangrijk dat je gevonden wordt op basis van de kwaliteiten waar jij in uitblinkt of gezien wordt als de persoonlijkheid die jij wilt zijn. Dan komt de volgende vraag vaak: maar ik weet helemaal niet wat ik wil of waar ik goed in ben? Daar begint dan eigenlijk je vindbaarheidskwestie: zolang jij niet weet hoe je gevonden wilt worden omdat je niet weet wat je zoekt of waarom mensen je niet zouden moeten vinden…. Tja dan wordt het inderdaad een lange zoektocht naar de ideale functie of opdracht ben ik bang…

Pin spot spotlight against dark background

Maar het lijkt mij dat je juist als je een baan of opdracht zoekt vindbaar wilt zijn! Toch? Het lijkt me dan ook meer dan logisch dat je uitdraagt waar je goed in bent en dat ook uitstraalt. Of zoals ik altijd vraag: Wat los jij voor een ander op? Dus wat los jij voor een organisatie of particulier op? Ben jij goed in puzzelen, voetballen, een probleem oplossen? Je kunt wel een uitstekende engineer, projectleider of management assistent zijn! Wat in je bloed zit komt er tijdens het werk echt wel uit! En dat maakt jou dus uniek! Alle loopbaan testen zullen dit uitwijzen…

En vervolgens zal je dit dus voor jouw idee moeten uitschreeuwen, de wereld in. Maak het bekend! Zet dit in de schijnwerpers! Je bent het waard!
Laatst heb ik een peptalk aan een vrouw gegeven door het om te draaien: zij vroeg mij wie nou op haar zat te wachten. Een ongekend talent op een gebied waar ik veel interesse in heb. Ik heb het omgedraaid en haar een soort van “schuldgevoel” aangepraat met de vraag waarom ze de wereld geen kenbaarheid van haar talent gaf omdat ze anderen daarmee de kans ontneemt haar diensten een kennis af te nemen. Hoe zonde is dat? Beide partijen zouden erbij gebaat zijn als zij aan de wereld kenbaar maakt wat zij kan en waarom zij hierin wat voor anderen kan betekenen. Zo had ze het nog nooit zelf bekeken…

En dat is wat ik wil doen: dat is ook waar ik heb gemerkt goed in te zijn. Anderen op een andere manier naar zichzelf laten kijken. Zichzelf laten inzien hoe mooi ze zijn met al hun talenten en innerlijke- en uiterlijke schoonheden. Of zoals bovenstaande vrouw zei: van deze peptalk krijg ik energie: jij krijgt zelfs de sloomste mens van de bank….. En als dat lukt is mijn doel bereikt!

Dus wil jij ook van die bank af en als mooi mens je kwaliteiten samen met mij “uitschreeuwen” de wereld in? Ik zet jou in de juiste schijnwerpers! Bel/app/mail me snel voor een afspraak of reageer op dit bericht. Ik verheug me erop je te ontmoeten en je talenten in beeld te brengen!
Hanneke Bongaarts
Beau HR en Imago advies
Tel 06-16235706

Hanneke Bongaarts heeft na een jarenlange carrière in het bedrijfsleven ontdekt dat ze graag met mensen samenwerkt en met ze praat in plaats van over ze te praten als HR manager. Afgelopen jaar heeft ze haar droom waar gemaakt door na verschillende opleidingen een eigen advies bureau te starten waarmee ze nu organisaties en opdracht- en werkzoekenden begeleidt met hun imago. Volg haar via social media kanalen en kijk op haar site: www.adviesbijsolliciteren.nl

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>